Har det blivit dags att renovera

Har du köpt ett renoveringsobjekt

Renoveringar kan vara jobbiga men om du tar dig tid att planera arbetet innan du sätter igång kan en del problem undvikas.

Då är du förmodligen på jakt efter expertråd, smarta guider, instruktioner och tips som får dig att lyckas med renoveringen – vare sig det är ett stort eller litet renoveringsobjekt du har att göra med.

Göra själv eller att anlita hjälp?

Om du står inför en lägenhet eller husrenovering och väger för- och nackdelar när det gäller saker att göra själv eller att anlita hjälp, så finns det några goda råd att ta del av.

En renovering är ett säkert kort för att kunna sälja ditt hus till ett fördelaktigt pris längre fram. Därför bör du renovera så smart som möjligt för att få ut bästa möjliga penning för ditt hem.

Renoveringen kan ju också handla om ett boende med kvalitet där allt funkar och du trivs.

Att renovera i rätt ordning gör att du slipper extra kostnader och kan organisera vad du själv kan göra och vad du behöver hjälp med.

Renovering av kök och badrum

Renovering av kök eller badrum är något utöver det vanliga som inte är för nybörjaren. Redan planering och val av inredning och materialval kräver en hel del. Undersök se hur andra gjort och säk i guider och byggbeskrivningar till allt från att måla om gamla luckor till omfattande renovering eller montering av nytt kök från grunden.

Tillstånd för renovering

Det krävs inget tillstånd för invändig renovering när det gäller villor eller fristående hus. Utvändiga renoveringar kan dock kräva tillstånd och bygglov precis som större renoveringar av bostadsrätter kan kräva tillstånd, exempelvis förändringar av olika typer av ledningar. Vanligtvis kan du ändra allt i en bostadsrätt invändigt som du har underhållsskyldighet för, men rådfråga styelsen och läs stadgarna. När det gäller hyresrätter krävs hyresvärdens tillstånd. Du får ofta tillstånd att måla om medan större projekt sällan tillåts av hyresvärden.

Vad är lämpligt för mig som nybörjare?

Generellt kan man säga att all ytskiktsrenovering (så länge det inte handlar om att putsa om hela fasader) kan utföras av de flesta.

Oavsett vilka material det handlar om kan man renovera golv, väggar och tak och ge dem den finish man önskar.

Det är också en härlig möjlighet att sätta ihop ett färgschema och sedan realisera och känna sig nöjd med resultatet.