Inredning – Tips & Ideer

Du behöver först bestämma en stil

Det finns otaliga olika inredningsstilar att välja mellan och en av utmaningarna är förstås att hitta rätt inredningsstil utan att kopiera andras stil rakt av.

Gammalt blir nytt med en retro inredningsstil. Återanvänd och återvinna gamla föremål det har alltid trendat om man bara får till finishen.

Kraftiga, kontrasterande färger, och moderndesigners hör hemma i modern heminredning. Mer roligt och mindre nytta. Kanske med affischer och abstrakta former som kompletterar upplevelsen.

Den lantlig stilen karakteriseras av rustika teman, vit målat trä, och en eller två accentfärger i tyger och tillbehör. Naturliga material, såsom bomull, smide, trä och keramik förekommer ofta i den här stilen.

Skandinavisk stil är minimalistisk, ren och  enkel. Klassiska vita interiörer och kanske en accentfärg är återkommer ofta i  skandinavisk heminredning.

 

Inredningsarkitektur – kanske vi alla har lite i oss!

Som inredningsarkitekt ritar du både möbler och gestaltar rum. Uppdragen handlar bland annat om akustik, belysning, materialkunskap och utformning av offentliga miljöer.

Inredningsarkitekter jobbar med rumsutformning och rumsfunktioner, egentligen allt som finns inuti ett rum – väggar, fönster, dörrar, ytor, texturer, ljus, färg, inredning och möbler. Alla dessa element används av en inredningsarkitekt för att utveckla en fungerande, säker och estetiskt tilltalande miljö eller plats för användare av en byggnad.

Inredningsarkitektur handlar om att utforma byggnadens inre, från väggar till lös inredning, ofta i samarbete med andra arkitekter och byggnadsingenjörer. Inredning, å andra sidan, är i allmänhet mer inriktat på urval och placering av inredningsdetaljer inom ett utrymme, till exempel möbler, accessoarer och ytbehandling.

Sätt färg på tillvaron

Varför inte en fondvägg? Istället för att lägga pengar på att tapetsera om hela hemmet. Välj istället en något dyrare tapet och tapetesera bara en väl vald vägg och måla övriga väggar i ett färgschema som matchar.

Rätt belysning ger upplevelse

När mörkret kryper närmare känns det viktigt att belysa hemmet lite extra. Att köpa några nya lampor kan göra underverk i hemmet. För en lyxig känsla belys textilier och tavlor med spotlights. Samt belys era favorittavlor, det ger den där eftertraktade lyxiga känslan.

Inredningstrender

För varje ny säsong som står framför oss och kommer nya spännande trender att inspireras av och kanske känna sig pressad att följa.

Men att låta sig inspireras av olika inredningstrnder som ett sätt att förnya sig måste väl ändå anses ge livskvalitet och öka upplevelsen i boendet.

Gör man några snabba sökning på inredningstrender märker man att det i det närmaste finns oändliga möjligheter och alternativ, och ungefär lika omfångsrik blir listan på allt som för året är totalt ute. Så att hitta en egen kompass och inredningsstil som sedan bara kryddas med några utvalda trender kanske är receptet till balans på detta område.